СУПЕР ФЛЕКС-3 И 7 ИСТИНИ ЗА АРТРИТА

Мит 1
АРТРИТЪТ ЗАСЯГА САМО СТАРИ ХОРА.
Истината: Някои форми на артрит засягат предимно по-възрастните хора, включително най-често срещаният остеоартрит. Но много видове артрит засягат по-млади хора, както и нараняванията на ставите във всяка възраст могат да доведат до остеоартрит. Понастоящем половината от населението с артрит е под 65 години. Други форми на артрит, най-вече автоимунни състояния като ревматоидния артрит, синдрома на Райтер, анкилозиращия спондилит и др., обикновено засягат хора в по-ранна възраст.

Мит 2
АРТРИТЪТ Е НЕИЗБЕЖНА ЧАСТ ОТ ПРОЦЕСА НА ОСТАРЯВАНЕ.
Истината: Според Американското дружество по ревматология само 30% от хората над 70 години нямат рентгенологични данни за остеоартрит. За останалите 70% , които имат измененения в ставите, е характерно, че половината от тях никога не развиват симптоми.

Мит 3
ВРЕМЕТО ПОВЛИЯВА СИМПТОМАТИКАТА ПРИ АРТРИТ.
Истината: Много хора вярват, че студът и влагата влошават ставните проблеми. Въпреки че според Артритната фондация близо половината от пациентите смятат, че могат да предскажат промяна във времето, проучванията не го потвърждават. Е, ако сте планирали пътуване към по-топли места, не го отменяйте. По-мекото време прави хората по-активни, което е доказано, че помага.

Мит 4
УПРАЖНЕНИЯТА ВЛОШАВАТ АРТРИТА.
Истината: Редовните умерени упражнения подпомагат преотвратяването и лечението на артрита. Упражненията подобряват функциите и мобилността, контролират теглото и укрепват мускулите, които подкрепят ставите. Ако имате проблеми с колената например, можете да избягвате силовите спортове и да изберете такива с по-ниско натоварване.

Мит 5
ЗЕЛЕНЧУЦИ С ТЪМЕН ЦВЯТ (ЦВЕТОВЕТЕ НА НОЩТА) ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ.
Истината: Някои хора твърдят, че зеленчуците с тъмни цветове (картофи, домати, патладжани, пиперки) водят до обостряне на артрита. Досега обаче никоя от тези връзки не е доказана. Следвайте препоръките на Артритната фондация, която препоръчва диета, богата на плодове и зеленчуци, включително домати.

Мит 6
ДИЕТАТА НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ИЛИ НАВРЕДИ НА АРТРИТА.
Истината: Артритната фондация препоръчва диета, бедна на калории и наситени мазнини, богата на "добри" мазнини (каквито се намират в рибата, зехтина, ядките), плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Някои проучвания показват, че каротеноидите (намиращи се в жълтите и оранжевите зеленчуци и плодове) и в зеленчуците от семейството на броколите и зелето, може да бъдат изключително ефективни в предпазването на ставите. Подаграта, която причинява болезнени ставни пристъпи, също се отключва от различни вещества от храни като месо, морски храни и алкохол.

Мит 7
ПУКАНЕТО НА СТАВИТЕ ПРИЧИНЯВА АРТРИТ.
Истината: Въпреки градската легенда няколко проучвания през годините отричат да има връзка между пукането на ставите и артрита. Постоянното пукане на ставите може евентуално да намали силата на захващане на ръката или най-малкото да дразни колегите ви.

Каквито и митове да съществуват за артрита, една от големите истини е, че е препоръчително да се правят курсове с т.нар. хондропротектори - продукти, които предпазват ставния хрущял, а не да се маскира болката с болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

СУПЕР ФЛЕКС-3 е единствената тройна комбинация в ефервесцентна форма, съдържаща трите най-ефективни съставки, които доказано подобряват комфорта, подвижността и гъвкавостта на ставите. СУПЕР ФЛЕКС-3 спомага за увеличаване дебелината на ставния хрущял, особено върху товароносещите ставни повърхности (като коленна и бедрена става), води до подобряване комфорта на ставите, повлиява благоприятно ставната скованост, улеснява движенията и намалява болката в колянната става, хроничните болки в гърба и др.

СУПЕР ФЛЕКС-3 подпомага структурата и правилното функциониране на ставните тъкани и хрущяли и забавя прогресирането на ставните изменения. Продуктът е много подходящ и за приложение при спортни травми, особено при скиори, тенисисти и активно спортуващи във фитнес залите.