Стресът – ние него или той нас

Стресът – ние него или той нас

Събуждате ли се уморени? Изневерява ли ви паметта от време навреме? Страдате ли от безсъние или хронично главоболие? При лягане чувствате ли се “уморени до смърт”, въпреки че всъщност нищо особено не сте вършили? Усещате ли непрекъснато болки в гърба? Преживявате ли често тревожност? Чувствате ли се безпомощни на моменти, с понижено самочувствие? Изкарвате ли си го на близките? 

Стресът възниква като ответна реакция на различни физически, психически или емоционални фактори. Понякога той ни стимулира да покажем най-доброто от себе си, но ако степента на напрежение е прекалено висока или продължителна, може дори да се разболеем. Всеки човек трябва да усвои ефикасни способи за справяне със стреса, който е неизбежен...

Стресовата ситуация може да бъде вълнуваща, стимулираща или изпълваща с енергия. Някои хора процъфтяват при постоянен стрес, но повечето успяват да се справят само за известно време.


Изследванията показват, че 75% от заболяванията са предизвикани от стрес. Към тях спадат високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, инсулт, депресия, тревожни разстройства, синдром на хроничната умора, синдром на раздразненото дебело черво и други храносмилателни разстройства, затлъстяване, мигрена и дихателни проблеми. 

Постоянният стрес поразява имунната система и прави организма по-податлив на инфекции, рак и авто-имунни заболявания, заболяване на щитовидната жлеза и някои видове анемия. Той е причина и за проблеми със зачеването (стерилитет). Пушенето, преяждането и други вредни навици често са свързани със стреса.

СИМПТОМИ НА СТРЕСА

Повишеното ниво на хормоните, свързани със стреса, води до следното:
- Силно сърцебиене 
- Учестено, повърхностно дишане 
- Увеличаване или намаляване на телесното тегло 
- Плачливост 
- Главоболие 
- Проблеми с концентрацията 
- Сухота в устата 
- Лошо храносмилане 
- Изпотяване 
- Повтарящи се инфекции 
- Треперене 
- Раздразнителност 
- Проблеми със съня

ПРОФИЛАКТИКА

Невинаги е възможно да се предотвратят събитията, които причиняват стрес, но можете да промените начина, по който реагирате.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?

Първата стъпка за справяне със стреса е да установите какво и кой ви кара да се чувствате стресирани и как реагирате. След това сведете до минимум стресовите ситуации, които зависят от вас, например сменете работата, ограничете разходите си и направете работното си място по-комфортно. Третата стъпка, която не е никак маловажна помогнете на организма си с хранителна добавка!

ГЛУПАВО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ С ЕДНО ХАПЧЕ ЧОВЕК МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ СИ, НО НАИСТИНА ИМА ПРОДУКТ, КОЙТО МОЖЕ МЪНИЧКО ДА НИ ПОМОГНЕ!


Отскоро на българския пазар е ТРАНКВИЛ на Английската компания Хелт Ейд, продукт разработен изцяло на билкова основа.bez stres

ТРАНКВИЛ е специално формулиран като смес от природни билкови екстракти, които потенцират действието си и подпомагат организма да се справи със стреса и напрежението при съвременния начин на живот. Подходящ е при депресии.

ТРАНКВИЛ може да е полезен и за тези които страдат от безсъние, при всякакви нарушения на нервната система, жени с пре-менструален синдром, мъже и жени страдащи от изтощение. Взети вечер, капсулите помагат да отпуснем нервите и мускулите за сън, без ефекта на сънливост през следващия ден.

Този продукт е формулиран с жълт кантарион,глог, магнолия и други билки, известни със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Някои от активните му съставки са:

Глог , който има успокояващо действие и помага да се забави сърдечната честота, насърчава по-голяма сърдечна ефективност. Има ефект на балансиране, което помага за стабилизиране на кръвното налягане и нервите, а също така е и релаксант при безсъние.

Жълт кантарион - естествена билкова алтернатива за лечение на депресия, в случаите, когато фармацефтичните антидепресанти немогат да се прилагат. Той е ефективен при раздразнителност, безпокойство, напрегнатост, безсъние.

Магнолия кора - Използването є като релаксант има дълга история още от древен Китай. Проучванията показват, че магнолията съдържа вещества, които подобряват действието на ключови химикали в мозъка, наречени невротрансмитери, насърчаващи релаксацията. Също така е доказано, че тези вещества повишават способността на надбъбречните жлези да отговарят на стреса.

Пасифлора - известна е с високото съдържание на флавоноиди, ефективни за широк кръг нервни нарушения, включително тежка депресия и тревожност. Съдържа още екстракт от валерианов корен.

ТРАНКВИЛ е природен продукт, който може да бъде вземан, за да се постигне по-добър баланс при стрес, нарушения на съня и тревожност, като предлага успокояващо действие, без привикване.

Препоръчителна дневна доза за възрастни и подрастващи над 16 години е 1 - 2 капсули дневно.