Котешки нокът - за по-добър имунитет

Котешки нокът - за по-добър имунитет

Билката Котешки нокът  е лоза, известна  като Уна де Гато и се използва традиционно в перуанската медицина за лечение на широк спектър от здравословни проблеми, особено храносмилателни оплаквания и артрит, както и за лечение на рани, стомашни проблеми, рак и др.

Едва наскоро привлече вниманието на западните билкари и изследователи.

 

От 1970 г. насам са извършени проучвания и изследвания от учени в Перу, Германия, Австрия, Англия и други страни, които анализират  мощните лечебни свойства на Котешкия нокът. След откриването на  хинина  в кората на перуанско дърво през 17 век, Котешкият нокът е следващият природен продукт на Перу, който предизвика вниманието на целия свят.

 

Най-много внимание бе отделено на oxindole алкалоиди, намерени в кората и корените на Котешки нокът , които са били документирани за стимулиране на имунната система. Смята се, именно на тези седем различни алкалоиди, се дължат  разнообразието  от различни медицински и лечебни свойства.

 

Предполага се, че екстрактът от  Котешки нокът оказва  пряк анти-пролиферативен ефект  на MCF7 (клетъчна линия  свързана с рака на гърдата). Това е довело до използването му като допълващо лечение за рак, СПИН и други болести, които да повлияват  имунната система.

котешки нокът

В допълнение, наличието на гликозиди, проантоцианидини и бета ситостерол допринасят за допълнителните  анти-вирусни и анти-възпалителни свойства. Тези алкалоиди също оказват благоприятен ефект върху паметта. Котешкият  нокът се счита за изключително мощен инхибитор на TNF-(тумор некротизиращ фактор).

 

Противовъзпалителните  свойства на Котешкият нокът  допринасят  за облекчаване на артрит, подагра и други възпалителни проблеми. Основният механизъм  за противовъзпалителното действие на Котешкият  нокът  изглежда имуномодулация чрез потискане на синтеза на TNF-алфа (тумор некротизиращ фактор)..

 

В допълнение, при едно проучване, хора доброволци, които са приемали Котешки нокът в продължение на 8 седмици са показали подобрение на репарацията на ДНК.