Витамин D3 1000 , 30 капсули

 • Марка: Dr. Green

Витамин D се отнася към групата на мастно-разтворимите витамини. Той съществува  под няколко  форми, но тези с най-голяма усвояемост е Витамин D3 (холекалциферол).

Витамин D3 се синтезира в кожата под действие на UVB лъчите. Под тяхно въздействие се образува холекалциферол, който се произвежда в най-дълбоките слоеве на епидермиса на кожата.

Стотици изследвания наблюдават увеличаване на заболяванията, свързани с липса на витамин D3, въпреки лесния начин на неговото набавяне. Доказано е, че хора с по-тъмен цвят на кожата по-слабо произвеждат Витамин D3 поради по-високо съдържание на меланин в този тип кожа.

 

Дефицит на Витамин D може да настъпи по няколко причини. Едната от тях е  недостатъчният контакт с ултравиолетови лъчи, причинено от редуцираното излагане на слънце, характера на облеклото, използването на UV защитни кремове с висок фактор и др.

 

За кого е подходящ ВИТАМИН D3 на DR.GREEN:

 • Хора, които не прекарват достатъчно време на открито
 • Хора, които употребяват  слънцезащитни продукти при престой на открито
 • Хора на възраст над 50 години
 • Пациенти страдащи от затлъстяване, остеопороза, сърдечн-съдови,автоимунни ,бъбречни и  заболявания гастринтестиналния тракт.
 • Хора с по-тъмен цвят на кожата и високо съдържание на меланин

 

Заболявания, свързани с ниски нива на витамин D в организма:

Оптималните количества на витамин D в организма подобряват значително състоянието и функцията на имунната, нервната и костната система, а недостигът се свързва с редица заболявания, най-често срещани от които:

 • автоимунни заболявания
 • деменция, депресия;
 • бъбречна недостатъчност;
 • хронична умора, простудни заболявания, както и различни бактериални и вирусни инфекции;
 • образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза;
 • остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;
 • хипертония;
 • диабет (тип 1 и 2), затлъстяване;
 • псориазис.

ВИТАМИН D3

допринася за нормалната функция на имунната система;

участва в процеса на делене на клетките.

допринася за нормалното усвояване на калций и фосфор;

допринася за поддържането на нормална концентрация на калций в кръвта;

допринася за поддържането на нормалното състояние на костите;

допринася за поддържането на нормалната функция на мускулите;

допринася за поддържането на нормалното състояние на зъбите;

 

Витамин D3 и имунната система

Витамин D има основно значение за имунната система, играейки важна роля в активирането и поддържането на защитните механизми в човешкия организъм.

Витамин D активира  Т-клетките, когато са изложени на патоген. Ако има недостиг на Витамин D в кръвта, те дори не са в състояние да се мобилизират.  Дефицитът на Витамин D води до отслабване на имунната система и до повишен риск от развитието на автоимунни заболявания. Недостигът му ни направи податливи на грип и настинка.

 

Витамин D3 и костно здраве

Витамин D3 е важен за поддържане на нормалното състояние на костите. Ранната детска възраст е рисков период, в който може да се наблюдава формирането на неминерализирано костно вещество, остеоид, с нарушаване на структурата му. При възрастните се установява остеомалация . Тя се характеризира  с болки по костите, деформиране на костите, фрактури. Освен това електролитните промени водят и до изразена мускулна слабостПриемът на Витамин D3 подпомага калциево-фосфорната обмяна, като по този начин подобрява абсорбцията на двата минерала.

 

Витамин D3 и емоционални разстройства

Има данни за връзка на Витамин D и емоционални разстройства, както и че витаминът влияе положително на настроението при смяна на сезоните и при депресия през зимните месеци.

 

Как се приемат?

Възрастни и деца над 18 г. по една капсула дневно с храната.

16,00 лв. 11,50 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 11,50 лв.
Моля, изберете: